Sjamaan - HeartWise Ede

Title
Ga naar de inhoud
Eigentijds sjamanisme
 Oude kennis en wijsheden op hedendaagse wijze ingezet

De mens weet zich altijd omringd door een tastbaar
en zichtbaar universum van dieren, planten, sterren;
Hij ervaart de onnoembare diepe kracht
die al deze wezens en dingen bezielt
-de Peul-
 
 
 
 
 
 
Sjamaan
Diep van binnen weet ik dat ik een sjamaan ben en oude sjamanistische wijsheden wil doorgeven zodat mensen weer in contact met hun eigen natuur en kracht komen

De sjamaan in mezelf
Ik ben geen sjamaan omdat ik de één of andere sjamanistische opleiding heb gevolgd, maar omdat ik mij in hart en ziel heel verbonden voel met de sjamanen en hun oeroude wijsheden. En hoewel ik als meer dan 25 jaar weet dat ik sjamaan en healer ben vind ik het nog steeds heel lastig om dat volledig toe te geven en volledig te leven. Het is me al heel vaak bevestigd door medecursisten en andere sjamanen dat ik toegang heb tot oude wijsheden en dat ik een krachtig sjamaan ben. Ik weet het ook vanuit de healings die ik geef, ik weet mensen te raken, ik krijg vaak bijzondere inzichten, ik weet intuïtief precies wat te doen en wat er nodig is.

Magie van het leven
Sjamanen zijn wijze mensen die zich inzetten voor het welzijn van de mens en van moeder aarde, ze voelen zich verbonden met de natuur en weten dat we één zijn. Eén met moeder aarde, een met de natuur, de planten, de dieren en de mensen. We zijn allemaal verbonden door het grote wonder dat wij leven noemen. Sjamanen geloven in de magie, ze weten dat niet zij helen maar dat er een veel grotere kracht van wijsheid is die heling mogelijk maakt. Zij zijn slechts de katalysator, zij zorgen ervoor dat jij je weer kan verbinden met deze kracht en de magie van het leven.

Thuiskomen
Ik voel me heerlijk als ik healings mag geven, als ik me weer verbind met mijn oude wijsheden, met mijn innerlijke sjamaan. Dat ervaar ik als thuiskomen, dan voel ik me blij, vrij, heel en volledig.
Toch blijf ik het een hele klus vinden om werkelijk mijn sjamaan zijn te leven. Mensen vragen me vaak, wat doe je dan precies, welke methode gebruik je, hoe kan jij anderen genezen, e.d. Vragen waar ik niet één twee drie een antwoord op kan geven. Sjamanisme is ook lastig te plaatsen in onze westerse wetenschappelijke wereld. Sjamanisme is niet wetenschappelijk, het is de kracht van overgave, vertrouwen en verbinden met je grootsheid. Het is niet een methode, werkwijze of visie die centraal staat, het is zijn in het nu, vanuit overgave, kwetsbaarheid en vertrouwen. Sjamanistische healings zijn niet uit te leggen, te verklaren of rationeel, je kan ze enkel ervaren. Om volledig mijn innerlijke sjamaan te leven moet ik alle controle en alle (schijn)zekerheden achter mij laten. Sjamanisme is het pad van overgave en een heel diep vertrouwen. En dat is een hele klus waar ik vanuit hart en ziel voor ga.

Modern sjamanisme
Sjamanisme wordt door veel mensen geassocieerd met oude primitieve beschavingen, enge rituelen, bijgeloof en niet meer passend in onze tijd van technologie en wetenschap. In mijn optiek is het juist nu zo belangrijk dat we ons weer verbinden met wie we wezenlijk zijn, met onze levenskracht en heelheid. Dat we weer openstaan voor de magie van het leven. Dat we erkennen dat  we meer zijn dat een lichaam en dat ook de wetenschap heel veel niet kan verklaren of oplossen. Het is tijd dat we de oude wijsheid en kennis verbinden met de moderne wetenschappelijke inzichten en ontdekken dat ze beide zeer waardevol zijn en perfect samengaan. Dat is hoe ik naar sjamanisme kijk, niet de oude rituelen, maar een eigentijdse en moderne benadering om ook de oude wijsheden en inzichten in te zetten om aan een gelukkig en vol leven en een gezonde aarde te werken. Dat is waar we als mens voor staan.

Sjamanistische wijsheid
In alle culturen over de wereld zijn er mensen geweest die verantwoordelijk waren voor het welzijn van de groep. Wijze mensen en genezers die we voor hier vaak sjamanen noemen. Sjamanen waren verantwoordelijk voor de gezondheid en de toekomst van zowel de groep als het individu. Bij ziekte, onzekerheid en angst ging men naar de sjamaan die dan voor genezing kon zorgen. Wijze mensen die vaak eeuwenoude mondeling doorgegeven tradities en wijsheden gebruikten om te helen. Door middel van rituelen, dans, trance, muziek, massage, geneeskrachtige planten en nog veel meer wisten ze ziekten te voorkomen en het vertrouwen hoog te houden. Het mooie is nu dat steeds meer sjamanen bereid zijn hun kennis te delen en over te dragen, zodat deze nu ook in de westerse wereld ingezet kan worden. Met de intentie om moeder aarde te helen, met respect voor de natuur en elkaar, meer eenheid en meer bewustzijn voor de oneindige kracht van het leven.

Sjamanistische lessen
Sjamanisme heeft me altijd erg geboeid en ik heb de afgelopen jaren veel teachings mogen ontvangen van sjamanen vanuit de hele wereld. Lessen en wijsheden van diverse indianenstammen maar ook van sjamanen uit Siberië, Duitsland, Israël, Mexico, Afrika, Noord, midden en Zuid Amerika en Nieuw-Zeeland. Bijzondere lessen die me veel over mezelf hebben geleerd. Ik word iedere keer weer opnieuw bewust gemaakt van kennis en wijsheid die ik al lang diep van binnen weet. En ik weet dat ik daar wat mee heb te doen en belangrijke boodschappen heb door te geven. Vooral de wijsheden vanuit de Afrikaanse tradities raken mij diep. Ik voel altijd sterk verbonden met Afrika, wellicht omdat ik daar mijn jeugd gewoond heb.

Sjamanistische healing
Sjamanen over de hele wereld bezitten zeer veel, vaak eeuwenoude, wijsheid over het leven. Tijdens een sjamanistische healing worden deze wijsheden ingezet om tot krachtige healings te komen. Een sjamanistische healing massage is in beginsel hetzelfde als een healing massage. Er wordt een thema helder gemaakt en ik ga ervoor om ruimte te maken voor het thema en oude zaken los te laten zodat jij je steeds meer kan verbinden met je diepste zelf. Bij een sjamanistische massage verbind ik me heel bewust met oude sjamanistische wijsheden, vaak begin ik met een reiningings ritueel, of roep ondersteunende krachten aan. Allemaal om me te verbinden met de onbeperkte wijsheid en kennis die beschikbaar is om in te zetten voor een zo krachtig mogelijke healing. Tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling of natuurmeditatie vraag ik vaak naar symbolen of inspiratie voor de healings die ik die dag ga geven. Tijdens de healing werk ik  intuïtief dus er valt niet te voorspellen hoe de healing zal verlopen. Zeer waarschijnlijk zal er veel gebruik worden gemaakt van drums, andere instrumenten, geuren, energiewerk e.d. Vaak zal ik me verbinden met diverse belevingswerelden van de sjamanen, de onderwereld om oude patronen te transformeren en achter je te laten, de bovenwereld om dromen te realiseren en de midden wereld voor liefde, energie en plezier.

Healing op zielsniveau
Als je je op een diep niveau wilt ontwikkelen, meer verbinding en heling op zielsniveau en oude overtuigingen achter je wilt laten, is deze mooi wijze van healing zeer effectief.  Wel is van belang dat je nieuwsgierig bent en je volledig open wilt stellen voor deze bijzondere healing methode. Dan zal deze healing een bijzondere en mooie ervaring worden. Sjamanistische healing is bij uitstek geschikt voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Maar ook bij lichamelijke klachten heb ik mooie dingen zien gebeuren.

Terug naar de inhoud