zelfmassage voeten - HeartWise Ede

Title
Ga naar de inhoud
Zelfmassage voeten
Na een voetmassage kan je weer stevig op eigen voeten staan
Voetmassage met tennisbal of stok
Een zeer eenvoudige en effectieve techniek. Brengt je weer in contact met je voeten en benen, geeft ontspanning en verlichting en zorgt er vooral voor dat je weer beter met beide voeten op aarde komt.
Als je onderstaande massageoefening dagelijks doet zal je beter ‘aarden’ dat wil zeggen meer in contact met je eigen lichaam komen waardoor je je krachtiger en zekerder zal gaan voelen. Een echte aanrader voor mensen die veel “in hun hoofd zitten” veel piekeren, of last hebben van hun benen of voeten.
Voetmassage met tennisbal
Deze oefening doe je op blote voeten of met enkel dunnen sokken aan. Ga recht op staan, voeten iets uit elkaar en naar voren wijzend en zak iets door je knieën. (knieën van slot)  Doe even je ogen dicht en haal drie keer diep adem en word je bewust hoe je voeten op de grond staan.
  • Neem nu een goede stevige tennisbal, leg deze op de grond en ga er met één voet op staan. Laat de andere voet gewoon op de grond. Geef nu meer druk met je voet op de tennisbal, zodat het nog net geen of een beetje pijn doet.
  • Ga met je voet voorzichtig heen en weer zodat de tennisbal over je gehele voetzool rolt. Houd stevige druk en masseer op deze wijze je hele voetzool. (in het begin zal de bal soms wegschieten, pak heb dan weer en ga gewoon verder)
  • Doe dit zo’n 1 á 2 minuten en ga dan weer met beide voeten op de grond staan en voel het verschil tussen de gemasseerde en nog niet gemasseerde voet.
  • Als je hier even de tijd voor genomen hebt ga je je andere voet door middel van de tennisbal masseren. Doe dit weer stevig en masseer de gehele voetzool gedurende 1 á 2 minuten en ga dan weer met beide voeten op de grond. Voel nog even goed na (belangrijk) voordat je weer met je dagelijkse bezigheden verder gaat.
Voetmassage met de stok
Dezelfde techniek kan je ook toepassen door je voet te masseren met een stok, bijvoorbeeld een stukje van een bezemsteel.  Neem een stok van ongeveer 20 á 30 cm lang en een diameter van ongeveer 3 cm. Wat dikker of dunner kan ook, onderzoek wat voor jou prettig is. Voetmassage met een stok is intenser dan met een tennisbal en doet ook vaak meer pijn. Begin met een tennisbal en als je dieper wilt werken, probeer dan eens een stok.
  • De techniek gaat iets anders dan met de bal. Leg de stok haaks op je voet op de grond en ga er met je grote teen op staan.
  • Vermeerder dan de druk, ga dus meer gewicht op je voet zetten, zodat het net ene beetje pijn gaat doen. Sta er even op, en verminder dan weer de druk.
  • Schuif dan je voet iets naar voren zodat de stok richting bal van je voet rolt en geef weer druk. Sta er even op, verminder de druk en schuif je voet weer iets naar voren.
  • Herhaal dit tot je bij je hiel uitkomt en rol dan weer stukje voor stukje terug tot aan je tenen.
  • Hierna is het lekker om ook even de zijkant van je voet te masseren door je voet wat gekanteld heen en weer over de stok te bewegen. Voel weer even na en doe dan je andere voet.
Terug naar de inhoud